0 Läs mer >>
Vid vårt förra motellet plockade jag med mig lite broschyrer på sånt som man kunde göra i omgivningen, bl.a. en om att besöka St. Mount Helen, vilket är ett högt snöbeklätt berg. Under bilturen dit såg jag dock på kartan att det även skulle finnas en grotta i närheten som man kunde gå in i, "tjoho!!" utbrast jag! :P Vi åkte till grottan, frågade om vi fick stå där med vårt Anual pass (vilket vi fick), gick till ingången och kollade in i mörkret. Wow, det var verkligen mörkt! :) Efter ett litet samtal med några upprymda amerikanska barn som precis varit inne i grottan insåg vi att vi behövde hämta våra ficklampor från bilen, det skulle verkligen vara kolsvart där inne hela vägen. Vi hämtade ficklamporna, gick till grottöppningen igen och insåg att batterierna till lamporna på något oförklarligt sätt hade tagit slut. Suck! så vi gick tillbaka till parkeringen igen eftersom det fanns ett "kontor" där som man kunde hyra lampor av. Fick då svaret att de skulle stänga om 30minuter och att vi därför inte kunde hyra av dem.




Besviken som jag var kändes allt plötsligt meningslöst och jag kände bara för att åka därifrån... Andreas däremot var fortfarande vid gott mod och ville gärna promenera lite i parken. Så det gjorde vi. Vi gick mot utgången av grottan, vilket var en ca 30minuters (!) lång promenad, visste inte att grottan var så lång! När vi kom till grottans utgång så var det bara ett litet hål i marken där upprymda och glada grottvandrare klättrade upp. Wow, såg coolt ut! :D De som kom upp sa att det var väl värt att gå ner, att det för dem hade tagit 2h att ta sig hela vägen genom grottan...som om inte det gjorde oss ännu mer sugna på att gå in. Haha. Bestämde oss för att testa på nytt, se om vi hittade någon bättre lampa, så vi vandrade tillbaka till bilen igen.

Vid bilen ser jag att Andreas har fäst vår ena ficklampa vid vår bils backspegel och jag blir då lite fundersam och undrar hur det kom sig. Andreas säger då att han inte har gjort det så jag tar loss lampan och inser att det inte var vår! Vart kom den ifrån? Vi fattade ingenting.:) Vi bestämde oss dock för att "låna" ficklampan, då ingen annan av de vi frågade på parkeringen verkade äga den, och begav oss tillsammans med den och min mobillampa ner i grottans kolsvarta mörker. Hur häftigt som helst!

Det första vi möts av i grottan är en stor hög med stora stenar som ligger i vägen för oss. Vi fick helt enkelt klättra över dem och försöka hitta en fortsättning. Det fanns inga vägvisare eller någonting i grottan så man fick verkligen klara sig helt själv. Vi fann vår väg till slut genom grottans många olika hinder och totala mörker (speciellt om man släckte ficklamporna ;) ). För oss tog det 1h att gå igenom grottan och det var verkligen en häftig upplevelse. Man var helt ensam och det var inte mycket som vittnade om att det hade gått människor där innan oss, lite papper här och var, så man kände sig helt ensam. Riktigt häftigt som sagt! :)





Ape Caves mörker

0 Läs mer >>


Sitter med en Bud Light Golden Wheat och blickar ut över en håla i Oregon. God öl. Light beer brewed with coriander and citrus peels *skål*. Jag ser Chevron (bensinstation), McD (donken...), IHOP (International House of Pancakes), Denny's (diner place), lite andra motell samt ställen att käka på, när jag blickar ut från det Super 8 vi tog in på för en stund sedan. Det är både charmigt/tråkigt/smidigt med franchising america. De kedjor som lyckas sälja in sina idéer och koncept, vare sig det rör sig om mat, möbler eller elektronik, drar lätt blickarna till sina billboards, när man rullar in från the highway. Man vet vad man får Punkt

De senaste dagarna har vi kört en hel del. Sjukt vacker natur på många ställen. Vi har sett monstruösa redwoodträd varvade med gigantiska stenbumblingar, när vi tagit oss från norra Kaliforniens nationalparker till Oregons svalkande kuststräckor, längst med highway 101.

San Francisco också, icke att förglömma. Vi var, som Madde redan berättat, vid Golden Gate och njöt av utsikten över bron, staden, vattnet, månljuset. Helt perfekt. Efter att ha snurrat runt ett tag i downtown och i Berkley hittade vi rätt, och det var nog bara bra att mörkret hade lagt sig...

Chevron som jag nämnade tidigare, bensinstationen, tankar åt en såg jag nu när jag kollade ut. De har killar som springer fram och tillbaka mellan pumparna och både tankar, tvättar rutorna och rent allmänt servar bilarna som stannar till. Nåt man inte ser i Sverige alltför ofta.

Vi har äntligen fått tag på en Canon Rebell T2i (EOS 550d i Europa). Den här kameran har vi letat efter på  Wallmarts, Targets och andra butiker med elektronikavdelningar, utan framgång. T1i och andra något enklare kameror har det funnits gott om, men den vi var på jakt efter var Inte lätt att finna. Dot Dotson's, en affär som vi tidigare idag var inne på, var extremt custom minded och ringde runt till en massa ställen, och hittade ett som hade den, Best Buy. Bad dem lägga undan en. En stund senare var vi där och plockade upp den, tillsammans med ett zoomobjektiv, minneskort och väska. Har satt batteriet på laddning, ska strax ut och testa. Woho!

Just det, kommer på mycket som hänt sen senast jag skrev nåt här; såg Google Street View-bilen i San Francisco, vid två tillfällen. Har dock inte lyckats hitta mig och Madde på Streetview, men återkommer om detta, om jag skulle hitta oss ;D De kanske redigerade bort mig, eftersom jag pekade på den, när jag skulle visa Madde, vilket förmodligen inte är alltför ovanligt, haha. Vi strosade mest runt, stack till Fisherman's Wharf ute på Pier 39, klassiskt turistställe. Massa butiker. Jag som gillar t-shirtar med grupper som Pink Floyd, Nirvana, Rolling Stones, etc hittade en hel del godsaker. Spelade bort 140 spänn på en ett spel där man kunde vinna en Wii och en IPad. Jag och Madde var ruskigt nära två ggr, men nope. Spatserade ett par kvarter genom Chinatown, som ska vara världens största, utanför Kina då, givetvis... Manhattan har en riktigt stor en också. Vi letade efter elektronikaffärer, men såg mest frukt- och grönsaksstånd, och en del fiskar som låg och sprattlade i stora kar. Färsk fisk for sure. Turistfällorna nere vid Pir 39 åsido, San Francisco är en riktigt mysig stad, som sprudlar av liv och rörelse, bokstavligt talat. Folk här är måna om sin hälsa, vilket man inte minst märker av ute på gatorna där man delar plats med en massa löpare och cyklister. Gött. Nåt Alcatraz blev det inte denna gång, förresten, då hade vi behövt boka biljetter ett par, tre dar i förväg. Klantigt av mig, hade ju läst om detta tidigare. Var ju där senast, men Madde hade gärna sett det.

Natten till idag bodde vi på ett mysigt ställe. Billigt, bra standard, samt grym utsikt över havet. Kommer inte ihåg vad stället heter, men det var inte nåt av de klassiska, Super 8, Motel 6, Quality Inn, osv. Vi pratade en bra stund med ägaren. Boundade lite, då vi kom in på världen i stort, politik, USA, då och nu, musik, etc. Detta var i Port Orford, som ligger så långt västerut man kan komma i USA, om man bortser från Hawaii och Alaska. Nu är vi strax utanför Eugene, 25 mil senare. En bit inåt landet. Har inget planerat för morgondagen. Lär ju åka runt och plåta en hel del, nu när vi skaffat en bra kamera. Kanske tar oss ut mot kusten igen, eller så kör vi "fågelvägen" mot Portland, Oregons största stad. Misstänker att vi är max 30-40 mil därifrån.
















Somewhere in Oregon

1 Läs mer >>



Japp, i förrgår var vi på IKEA här i USA. Haha. Det var skönt att känna sig som hemma igen. Alla namn på möblerna och allting var ju på svenska. Underbart. Och kul att höra Amerikanerna försöka uttala dessa namn. :)
Vi åt Svenska Köttbullar med potatismos och lingonsylt, men de smakade inte riktigt som hemma. Jag hittade även en påse med lakrits i den Svenska matvarushoppen, åh vad lycklig jag blev då! :D För lakrits har de verkligen inte gott om här. :)

Vi anlände även i förrgås till staden San Francisco med alla backar och spårvagnar. I förrgår gjorde vi dock inte så mycket mer här än att köra vilse inne i staden när vi skulle till Golden Gate Bridge. Hm. Ingen bra idé att stänga av GPS:n och bara föröska köra efter skyltarna i staden. :) Men vi hittade till slut rätt (efter en lång omväg och en glass och kaffe på McDonalds) men då var det redan mörkt. Men det var väldigt vackert ändå, speciellt med den stora fullmånen som lyste upp havet. :)

Igår körde vi en heldag inne i San Francisco, vilket för övrigt är en av mina favoritstäder av de vi har besökt här i USA. Det var en mysig stor stad :) Besökte Chinatown och grejer. MEr bilder på det kommer senare, har inte laddat över dem från kameran. Idag ska vi besöka Redwoodparken (de stora, höga träden), och sen får vi se vart vi hamnar! :)

Ha det fint alla! //Madde



San Francisco

1 Läs mer >>


Vaknade, käkade, kollade upp några olika uthyrningställen, hit the road. Körde 15 mil. Jag som trodde att vi i princip var där... Kanske en av Kaliforniens alla långlånga stränder? Anyways, Arnie's anlitade vi senast, så dit stack vi för att pröva lyckan. De hade hyrt ut allt, så vi stack till grannfirman, BJ's, 5 meter bort. Samma priser och likadana quadbikes, så det spelade ingen roll. Vi hyrde en  400 cc och en 250 cc. Jag ville ha lite mer kraft den här gången, så tänkte att 400 kubik vore bra. Manuellt växlad, lådan specad som på en MC, så var välbekant. Den lite mindre 250-kubikaren är halvautomatisk, så den är bara att kliva på och växla upp och ner utan koppling. Fyllde i alla papper, som avsäger oss rättan att stämma dem, etc, etc. Fick hjälmarna och tog bilen ett par km ner till stranden, där en kille stod och väntade på oss, för att skjutsa ut oss till våra fordon. Hoppade upp på dem, och efter en kort genomgång var vi på väg. På stranden gäller 15 miles per hour. Polisen patrullerar ständigt den begränsade vägsträckan. När man har kört ett par minuter åker man ut på the free zone. Där finns, som det låter, inga hastighetsbegränsningar. Det som dock gäller är att man ska ha en flagga på sitt fordon, vilket kan vara en dirtbike, quadbike, Hummer, hemmabygga, etc, etc. Alltså fordon som väger allt mellan 50 kg till 3-4 ton. Så det gäller att man syns bland de höga dynorna. En hjälm på huvudet var det också lag på, annars är det fritt att leka.

Vi körde en timme, en och en halv. Sen åkte jag utför en brant backe och lyckades få i fel växel när jag skulle gasa på. Fyrhjulingen dog och jag fick inte igång den. Fick hoppa upp på Maddes, köra tillbaka, och hämta en av killarna borta på BJ's, några km bort. Området man kör omkring fritt på är riktigt stort. Så fram och tillbaka igen, till Madde som stod och väntade. Den sparkade igång med en gång. Bensinen hade börjat ta slut, så fick ge mer gas. Vi körde tillbaka, då våra 2 timmar snart hade gått. Jag var nöjd, men Madde hade nog velat köra mer, då hon kände att hon vågade ta ut svängarna mer och mer.





Pismo Beach - fyrhjul...

4 Läs mer >>



Goliath, Tatsu och X2 - så heter bergochdalbanorna vi testade idag i 35-gradig värme. Långa köer, och vi var båda nöjda efter de åken, så det blev lite spel och ett par gigantiska glassar innan vi körde vidare mot Santa Barbara, där vi är nu. Men tillbaka till Six Flags. När jag (Andreas) var där för två år sedan, blev jag åksjuk precis lagom till Tatsu, som tydligen skulle vara riktigt kickass enligt de andra som åkte. Och jag är glad att vi stod i kön i närmare en timme för att vänta på att få kliva i stolarna, som i starten lutas 90 grader framåt, så att man hänger med ryggen parallellt med banan och får lite av en flygkänsla. Vet inte hur många G det var i den inverterade loopen, men blodet försvann snabbt till huvudet. Goliath är en mer klassisk bana, dock väldigt hög och snabb. 100 miles per hour, tops. Vilket är över 160km/h. X2, som var sista attraktionen vi hoppade på, är vrickad på alla sätt. Ett brett och ganska långt tåg, med en korg, som tar två pers, per sida om själva tåget . Varje korg roterar under färden kring axeln som de sitter fast i tåget med. Ni gör nog bäst i att googla X2 för att förstå hur det funkar. Genom dessa rotationer kan man hur som helst skapa riktigt läskiga åkturer, med typ fritt fall-känsla.

Efter Six Flags, som vi lämnade vid femtiden, satte vi GPS:en mot Pismo Beach, där vi imorgon kommer köra fyrhjuling/cross på sanddynorna. Vi är som sagt i Santa Barbara nu, och här var det inte billigt att spendera en motellnatt. Det ligger dock fint. Mycket grönt. Är vana vid torr öken. Härligt svalkande havsluft som drar in. Vi är inte många 100 m från vattnet, skulle jag tro. Vi har legat och slickat the pacific i några mil på highway 101 (highway 1), som går hela vägen upp till Seattle. För att kunna hålla oss nåtsånär till vår budget misstänker jag att vi får ta oss en bit inåt landet hädanefter när det är dags att sova. Iofs är det helg också vilket innebär lite saftigare priser.

Infiniti, Honda Accura, Nissan, Jetta, Toyota Tundra, Dodge RAM, en och annan XC90. Mycket av dessa man ser på vägarna här. I New York var det en hel del Audi och BMW, inte riktigt lika mycket här. Dock mycket Porsche, speciellt här på gräddhyllorna i norra Los Angeles (the greater L.A. area). Just det, Corvette, typ C6 och liknande, ser man nästan varje dag. Tror jag såg en gul Tessla, den första (och idag enda?) sportbilen som går på el. Få Saabar, men ändå sett ett par 9-3 cab här i Kalifornien. Och nån enstaka 9-5:a. Mustanger går det inflation i, men ack vad läckra de kan vara, GT eller 5.0l med klassiska stripes. Oh yea. Annat matnyttigt från vägarna, Los Angeles vägnät är stort (galet stort), men ändå inte tillräckligt. Den provosoriskt tillfixade betongen (ja, asfalt är inte så vanligt) har sett sina bättre dar. Verkar vara betong generellt som gäller i de större städerna med mycket trafik, är väl mer underhållsfritt än asfalt.

Vi har varit över på donken och skaffat lite mat, som vi satt i oss. Nu kollar vi på House-maraton tills vi släcker ner...

Andreas 21/8



Six Flags

1 Läs mer >>
Sen förra inlägget känns det inte som om det har hänt så mycket, egentligen. Det är fortsatt solsken varje dag och graderna ligger runt 30. För två dagar sedan besökte vi Sea World, vilket förmodligen var ett paradis för barn. Vi hade också kul, men det var mycket, mycket barn där! :)

I går låg vi en stund på stranden. En vääldigt bred strand om jag får säga det själv och även jättefin. Men parkeringen var dyr. När vi satt där på stranden och tittade på alla stora härliga vågor så ville vi självklart bara kasta oss i vattnet och leka i vågorna. Haha... Vi kom i till knäna ungefär, vattnet var sviiiinkallt! Det gjorde riktigt ont i fötterna av kylan. Brrr. :( Besvikelsen blev total. Hade verkligen längtat efter att få kasta mig i det där vattnet. Hoppas att det blir varmare längre upp. ;)

I går besökte vi även, eller snarare mest åkte igenom Los Angeles. Vi stannade självklart dock till och tittade på Hollywoodskylten. Vi kom inte alltför nära, men tillräckligt för att känna oss nöjda.

Klockan är nu nio på morgonen och Andreas sover fortfarande. Han har sovit sen kl.21 i går kväll. Haha. Själv gick jag och la mig kl.22 och har nu redan hunnit duscha och surfa runt på internet lite. Idag är tanken att vi ska besöka SixFlags - En bergochdalbanepark! :) SKa bli kul!





Sen sist...

2 Läs mer >>



Lite svalare, lite gr...

2 Läs mer >>
Idag begav vi oss till Death Valley, efter att först ha kört mot Area 51, men vi ångrade oss efter halva vägen och körde tillbaka. Det skulle ta 3h till Area 51, dessutom var det åt helt fel riktning... så vi åkte som sagt tillbaka mot Vegas och Death Valley.

Som Andreas skrev i ett föregående inlägg hoppades han på 50 grader och gissa vad vi uppmätte? - 51,1 grader Celcius (124 grader fahrenheit)! Phu! Varmt! Gick knappt att andas och dessutom hade vi inget vatten med oss, så det blev därför bara en snabb tur ut för att kolla på allt salt och det lilla vatten som tydligen inte kan avdunsta eftersom salthalten är för hög.

Ställde sedan in GPS:en mot havet och San Diego, men innan vi hade kommit alltför långt så såg vi att det virvlade upp sand lite längre bort. När vi kom närmre insåg vi att det faktiskt var en liten tornado... eller ja, virvel kanske passar bättre. :) Andreas, som för övrigt körde, stannade snabbt bilen vid sidan av vägen och fullkomligt sprang ut i den 50 gradiga värmen för att komma ikapp virveln. Tror att han ville se hur stark den var! :) ... men han kom aldrig i kapp, tyvärr. Såg ytterligare några virvlar medan vi åkte vidare, vilka Andreas ytterligare gånger försökte springa ikapp.

Åkte vidare en bit till, bytte chaufför, tankade, köpte vatten och fortsatte med riktning mot San Diego. Såg ett litet regnoväder längre bort, med blixtrar i, men det verkade inte som om vi skulle hamna i det. Det gjorde vi inte heller, men vi fick ändå lite regn och gissa om doften av regnet, den svala luften som drog in och det dämpade ljuset blev en enorm befrielse efter att ha varit i varma, ljusa Death Valley. Åkte på en femfilig väg när polisen körde förbi oss och saktade in trafiken. Längre fram upptäckte vi att en lastbil hade vält av vägen. Scary.

Sitter nu på ett motell6 ca 25 mil från San Diego. För att få internet på rummet var vi tvungna att ta ett av de rum som låg längst upp och närmast motorvägen. Mullrar ordentligt från alla lastbilar som nu kör förbi. Får se om vi kan sova. Förra natten sov vi inte så mycket, en dum hund som skällde hela natten i ett rum intill. Kanske 4-5h sömn, sen orkade vi inte mer och drog vidare istället. 



Death Valley

0 Läs mer >>


Körde bort till Las Vegas Boulevard, dryga milen härifrån visade det sig. Cruisade långsamt på huvudgatan förbi Bellagio, Caesar's, Flamingo, Trump, etc. Parkerade vid en general store, hundra meter från Stratosphere Tower. Gick in för att se om det kostade nåt att åka upp i tornet. 15 dollar per skalle. Det  var inte så viktigt så vi struntade i det. La fem dollar på en bandit. Så mycket casino blev det i Vegas för den här gången... Gick till en affär och köpte lite godis och jag köpte ett par gigantiska ölburkar. Klockan var förresten efter elva och det var fortfarande över 40 grader varmt. Imorgon sticker vi ut och letar aliens vid Area 51, samt kollar in Death Valley, hoppas på 50 grader (~122F) :) Blir kanske att springa barfota på glödheta sanddynor också, i närheten av Devil's Cornfield.

Madde sover. Klockan är halv två. Så godnatt
tue 17/8





The Strip på 30 minut...

0 Läs mer >>


Efter Grand Canyon körde vi tillbaka till Cameron, där vi bott tidigare på ett enklare motell. Orkade inte köra så långt, pga lite sömn och den långa vandringen upp från Grand Canyon. Kom dit vid 4-5 på eftermiddagen. Satte i oss lite kakor som vi hade köpt när vi var på Wallmart och köpte campingutrustning. Sen blev det sängen i 15h, som sagt. Skönt.

Befinner oss just nu i Las Vegas. Är väl några km ifrån The Strip. Tar en promenad bland neonskyltarna lite senare. Hittade ett billigt rätt schysst motell, där vi kunde tvätta. Idag har Madde kört nästan hela dagen, från Cameron till Hoover Dam, runt 40 mil. Efter ett snabbare besök på dammen, gick vi tillbaka till bilen och körde över. Utetemperatur, 45 grader. Heh. Efter vi kört över dammen, och därmed passerat gränsen till Nevada (och även in i nästa tidszon; Pacific Time = svensk tid - 8h), så stannade vi efter ett par mil och käkade på Pizza Hut. Tog en large Meat Lover's Pizza, medium crust. Plus sallad, vilken vi nästan åt oss mätta på innan köttälskarens pizza (...) levererades. Magsäcken är nog inte vad den brukar. Fick ta med ett par slices i en box. Hur som helst - god sallad! Och helt ok pizza.

Explosions Gone Wrong på TV. Haha. Givetvis med en överdramatisk speaker voice. Jänkarna är bra på att göra TV av det mesta.

Sen södra Utah har det känts som cowboy land, och inte minst idag, då vi har passerat billboardskyltar som gör reklam för automatvapen; lyssnat på countrystationer som har spelat låtar tillägnade John Deere Green-traktorer och kvinnor som hämtar öl åt sina män. Diesellukten från en eighteen-wheeler som segar sig uppför en av Arizonas kilometerlånga backar och lämnar efter sig blott en skugga när solen letar sig vidare österut, och bilden är komplett.

Vi har förresten färdats på Route 66, denna klassiska väg som sträcker sig från västkusten till Chicago, 2/3 genom landet vill jag minnas. Vi körde på den en liten bit när vi snurrade omkring i Flagstaff, som förövrigt är en större stad än jag från början trodde. Good Old Times - kanalen som vi lyssnade på - spelade Elvis, The Bird och annat från, ja, the good old times :) På tal om vägar, så är hela vägen från Flagstaff västerut mot Vegas en Purple Heart trail, vet inte om det finns fler i landet? Hur som haver är The Purple Heart en medalj som soldater som visat prov på tapperhet och mod i krig kan bli tilldelade. Såg ett värvningskontor utanför ett köpcentrum i Flagstaff, och en speciell registreringsplåt som jag inte tidigare sett, "veteran". Verkar finnas en stark militär tradition i dessa trakter. Makes sense, med tanke på historiken. Får mig förresten att tänka på nåt Juan, en spanjor vi slog följe med en liten bit nere i Grand Canyon, berättade. Han hade snackat med en kille på en skjutbana i Arizona, som tog med sig sitt laddade vapen vart han än gick. "you never know what happens" - mm, sant. The South is larger than Texas, for sure! Haha.

Steget vidare ifrån "hillbilly", "cowboy", och dylika romantiserade benämningar, till grupper med mer högerkonservativa agendor är inte så långt alla gånger. Känns sjukt stereotypiskt att man efter 5 sek på radion, rattat in en station där det snackas om vikten av att fysiskt disciplinera (a.k.a. aga) sina barn. Eller på TV se McCain (arizona sen.), f.d. vicepresident i Bushregeringen, prata om gränsbevakningen som måste stärkas. Detta för att hålla borta människor av det slag som det redan befinner sig 15 miljoner av illegalt i landet, och som, med sina två, tre minimum wage-jobb i allra högsta grad bidrar stort till att flytta massivt kapital uppåt i samhället, genom att ta sina SURT förvävade pengar från diskjobben, och betala skatt på de varor som inhandlas på Macy's, Wallmart, K-Mart - huh?

Time to split!
/Andreas 16/8











Mot Vegas

2 Läs mer >>
(Madde)

Vacker vy, inte sant? :) Det är lite synd bara, att mitt sista minne från Grand Canyon är att jag spyr. Haha, men det hände när vi redan hade nått toppen, vilat i ca 30 minuter, varit på toaletten och åkt buss i ca 20 minuter till parkeringsplatsen och ja, det var här, när vi kom ut i värmen på busshållplatsen som det inte gick att hålla tillbaka. Typiskt. Förmodligen en blandning mellan för lite sömn och för stor ansträngning i för hög värme. Vatten hade jag däremot druckit bra utav! :)

Men tillbaka till början… Vi packade våra väskor på parkeringsplatsen vid Grand Canyon Visitor Center efter att ha inhandlat lite nödvändigheter på Wallmart några mil innan Grand Canyon. I min väska hade jag två liggunderlag, förstahjälpen-kit, vätskeersättningstabletter, energibarer, nötter m.m. Jag hade även sex stycken ½ liters vattenflaskor med mig i ryggsäcken och 1liter vatten i en flaska som jag hela tiden höll i handen. När packningen var klar så tog vi gratisbussen till vår ”trail”. Vi hade i förväg fått reda på att det spår vi skulle ta, South Kaibab Trail, varken skulle ha vatten eller skugga på den 1,1 mil långa vandringen ner till botten. Vi fick även reda på att det skulle ta mellan 4-6h att gå ner.

Det första som vi möts av på vår vandring är en fantastisk utsikt över de berg som har urholkats av vattnets framfart. Underbart. Vi fick även en skymt av den första biten på vår vandring, vilket var en liten stig längs bergets kant som slingrade sig ner i en brant lutning. Vandringen neråt gick överlag väldigt, väldigt bra. Vi kände oss pigga och ville snabbt ner i dalen och Colorado River, där vi för övrigt hade fått höra att det idag skulle vara 104 grader Fahrenheit. Ungefär efter varje 2,5km vandring fanns det en rastplats med toaletter. Skönt! :)

Nere i dalen var det otroligt vackert, väl värt den långa vandringen. Colorado River forsade fram med sitt bruna vatten, skuggorna från bergen och solen som fortfarande lyste över de översta delarna av bergen. Nere vid Colorado River fick vi gå över en hängbro till andra sidan floden för att till slut komma fram till en skylt som frågade om vi var törstiga, trötta och om vi behövde ett uppfriskande bad. Det tackade vi ju inte nej till! Vattnet vi fick bada i var alldeles klart och kom förmodligen från ett vattenfall lite längre upp mot berget. Det var hur skönt som helst och hur svalkande som helst, det bästa man någonsin hade kunnat göra efter den vandringen.

 

 

Vi satte upp vårt tält vid Bright Angel Campground, vilket låg precis vid bäcken, i ett litet område med gröna träd och växter. Vi la vår mat i ett plåtkar för att inte ekorrarna skulle komma åt dem och sen la vi oss nästan direkt för att sova. Förresten, jag har ju ännu inte nämnt att vi gick ner på 3,5h - mycket bra jobbat med andra ord! :) Natten var varm och det var svårt att sova. Vet inte hur mycket man sov egentligen, men inte var det speciellt mycket. Vi hade bestämt oss för att bege oss upp tidigt på morgonen för att slippa de varmaste timmarna under dagen, men jag tror att vi kom iväg först vid kl.7 (eller kl.6 beroende på vilken klocka man kollade på). Solen började just gå upp över de översta bergen och det var jättevackert! :)

Vandringen uppåt skulle bestå av en 1,5mil lång vandring och den började med en ganska slät vandring på 7 km till första rastplatsen. Det här var en väldigt vacker vandring, mycket finare natur än vid South Kaibab trail. När vi nådde det första raststället så trodde vi att det här skulle gå hur bra som helst, det var ju lätt som en plätt, det här skulle vi fixa snabbt! … men det var innan trapporna och den branta lutningen dök upp. :) Haha! Jag fick stanna lite oftare i skuggan än vad Andreas behövde, han har nog mer uthålliga muskler än vad jag har, han var riktigt duktig och hejade på mig hela tiden! :) ...för varmt var det och mjölksyran grep tag i mina ben så fort som det kom trappor. Emellanåt mötte vi lite mulåsnor, ekorrar och ödlor. Vi mötte även mycket trevliga och roliga människor som vi hejade på och pratade med. Efter 5.40h var vi uppe på toppen igen och vandringen uppåt kan inte beskrivas annat än som väldigt tuff, men även väldigt vacker och ganska rolig. :)

Väl uppe så satte vi oss på ett par stenar i skuggan och väntade på att toaletterna skulle bli färdigtvättade, och ja, det var ju här som mitt illamående började och resten vet ni ju… ;) Somnade så fort vi hade satt oss i bilen och fortsatte må illa ett tag. Andreas var duktig som orkade köra. Väl framme på ett motell duschade jag och sedan sov vi båda i ca 15h och det säger ju allt om vår tuffa och fantastiska upplevelse – väl värt mödan. :)

Dagen efter: Träningsvärk i varenda (med betoning på ”varenda”) muskel i hela benen. Går som en stel anka, riktigt vaggar mig fram. :) Som en sista grej vill jag bara säga att upplevelsen var helt fantastisk och absolut väl värt mödan. Lite synd att vi inte fick mer tid nere vid Colorado River, men wow, vilket underbart ställe!




Min berättelse om Gra...

2 Läs mer >>
På dagens super8 motell fanns det helt vanliga, osötade Cornflakes! Mm... Och dessutom lite grövre rostbröd! Wiii... Bästa frukosten hittills, att kunna gå därifrån utan ett lager socker i hela munnen! :D

Men för er som undrar så fanns det även många olika sorters färgglada flingor, tre olika sorters munkar, våfflor med en storlek som var dubbelt så stor som svenska, självklart med sirap och många olika sorters marmelader.

Ser fram emot dagens tripp ner till Colorado river i Grand Canyon. Enligt informationen vi har fått så kommer det ta 4-6h att gå ner och minst dubbelt så lång tid att gå upp. På vägen ner finns det varken tillgång till skugga eller vatten, och värmen ska bara stiga hela tiden. I botten ska det nämligen vara 20-30 grader varmare än på toppen. :)


Ren och skär lycka!

1 Läs mer >>
Precis som igår, tog vi idag avstickare när vi såg de bruna skyltarna vid sidan av vägen. Dessa skyltar symboliserar just nationalpark. Läste att det skulle finnas en vulkan (fanns flera) samt ruiner från 1100-talet. Körde igenom ingången till en av parkerna, där förövrigt en riktigt trevlig äldre man stod och tog betalt av de som inte hade årskort. Börjar redan få valuta för vårt kort som vi skaffade igår. Najs.

Vulkansten och aska, döda berg, berg som höll på att återhämta sig. Detta mitt ute i ödsliga Arizona. Inga stora tecken på civilisation, förutom nån stuga för park rangers här och där. Parkerna tar man väl hand om i det här landet. Vägarna är jättefina, vandringsleder väl markerade. Materialval är många gånger trä och sten och annat från naturen för att få en så homogen känsla över hela parkområdet som möjligt.

Efter vi kört igenom parkerna och stannat på ett par olika vandringsleder, bestigit berg, kollat på ruiner, m.m. siktade vi in oss på US-89 igen, för att ta oss vidare mot Flagstaff. Där är vi nu. Flagstaff är ett större samhälle/stad, så att hitta ett ledigt motell var inga problem. Har ett Super 8-rum för strax över 100 dollar natten. Ganska dyrt, förmodligen för att många Grand Canyon-resenärer bor här, då avståndet till South Rim of Grand Canyon är typ 10 mil. Imorgon drar vi dit, måste sticka förbi en sportaffär och fixa lite campingutrustning först. Madde sitter och läser, och jag behöver snart gå ut för att ta lite luft. Kollar på nåt överlevnadsprogram på Discovery samtidigt som jag sitter här och småskriver, laddar upp lite bilder.

Vi käkade på Flagstaff Mall förut. Enbart vatten man gått på tidigare idag. Helt klart viktigast i den här hettan (30-35). Men mat behövs också och Wok blev det. Gott. Gick lätt ner.





Vulkaner och indianla...

1 Läs mer >>
skrivet den 12/8

Lång dag. Avverkat närmare 100 mil. Från Beaver County, Utah till... (ja var är vi egentligen?)  någonstans i närheten av Flagstaff, Arizona. Inte alls långt ifrån Grand Canyon, som vi ska ner i först om ett par dar. Precis checkat in på ett skabbigt motell, men vi är glada över att ha nånstans att sova inatt, efter att ha försökt på 6-7 andra motell, alla fullbokade. Vi satte upp vårt Nettotält mitt ute i ingenstans, men det kändes inte riktigt bra; vi hade kört över en boskapsfärist (en bro i markhöjd av stänger med mellanrum för att inhängna typ får), så förmodligen privat mark, och nån allemansrätt att hävda funkar inte så bra i det här landet. Efter att ha hört röster så packade vi in tältet igen och stack vidare. Synd, för det var verkligen helt bäcksvart, förutom när en och annan långtradare körde förbi. Läckert, speciellt denna kväll, då en meteorskur skulle synas tydligt vid stjärnklart väder. Stjärnklart var det, och en och annan meteor som brann upp i atmosfären bevittnades.

Sett mycket annat idag också, i de nationalparker vi besökte, och även ute på vägarna i stort. Bilderna får tala för sig själva. Både nytt och gammalt beskådas längs vägarna. Lade märke till smågrejer som fastnade förra USA-resan, typ silos, vattentorn, udda hus m.m. Vi försöker ta lite avstickare så att vi inte alltid ligger och trycker på de stora I-vägarna, även om man tar sig fram på dem snabbt! På tal om det, körde på "teststräckor" i Utah där rekommenderad maxhastighet var 80 mph, vilket är närmare 130 km/h. Annars är 65 - 75 mph normalt på de större vägarna. Men tid har vi egentligen gott om, så det är roligare att försöka hitta parker och sånt man kan åka in i och igenom istället. Idag passade vi på att köpa ett Annual Pass, så nu kan vi åka in i hur många nationalparker vi vill. Efter Grand Canyon lär det bli många fler, så det var en bra affär. Madde sover mer eller mindre redan, och jag är själv inte sugen på att kämpa emot sömnen mer nu, så godnatt!   /Andreas








From Utah to Arizona

3 Läs mer >>
Haha! Nu måste jag bara få klaga lite på maten (Madde). Innan vi åkte hit till USA så lovade jag mig själv att jag skulle försöka hitta lite bättre matställen och inte äta speciellt mycket skräpmat, men redan efter två dagar i New York insåg jag att det här förmodligen skulle bli extremt svårt att hålla sig till. Jag har nog aldrig i hela mitt liv varit med om att det knappt finns en endaste enda "vanlig" restaurang i t.ex. en storstad som New York. Jag såg kanske en eller två under våra dagar i New York. Och knappt en enda under de många mil som vi har åkt nu. Blääää.. Allt är flötigt, sött och riktigt äckligt faktiskt. :P Helt omöjligt att hitta "bra" mat här. Finns bara otroligt många snabbmatsställen.

Nedan följer lite "mysiga" bilder på det vi har ätit. Var beredd på äckelkänslor... :P


Det här är frukost på ett ställe i New York. Bild 1) Tjocka, söta Pannkakor med bacon. Bild 2) French toast med bacon. Båda serverades (om man ville ha) med maaaaassor av sirap, vilket i alla fall inte jag ville ha. Gissa om Andreas tog?! :)


Äckelfrukost på McDonalds, minns inte ens vad det var :P


Andreas extremt sliskiga hamburgare från Wendy´s.


Jaá ni... det här är en "normal" frukost på Super 8-motellen som vi oftast bor på. På den första och sista bilden ser ni munkar (inte speciellt goda heller om ni frågar mig, jag var ju tvungen att smaka :P). På bilden i mitten ser ni färgglada och mycket söta flingor. Mums! :P Haha...


På den här bilden ser ni något av den "bästa" maten som jag har ätit under den här resan. Det är ris, kyckling och grönsaker. Tallriken är även indelad efter tallriksmodellen, som ett försök att ge en näringsriktig måltid. Dessvärre så...



... var tallriken överfull av mat (enligt mig minst två portioner på tallriken) och grönsakerna badade i någon söt sås. Hm... :)


Sådär... nu har ni fått ta del av lite av all den skräpmat som vi har ätit och jag lovar er, jag håller utkik efter bättre matställen varje dag, men det är oftast utan vidare resultat. :D

Fettismat

4 Läs mer >>
Då har vi precis satt i oss en motellfrukost på ett Super 8 i Beaver County, södra Utah; en sådan brukar på de enklare motell vi bor på, bestå av kaffe eller juice, färgglada flingor, rostat bröd och munkar. Tre dagars energibehov (socker...) tillgodosett under en och samma måltid. Kanon. Haha.

Vi påbörjade vår resa för några dagar sedan, en bra bit härifrån, i New York. I denna både sjuka och fascinerande stad, promenerade vi tills fötterna bokstavligt talat blödde. Kom fram på kvällen, vid sjutiden, efter att ha tagit en taxi från flygplatsen New Ark, New Jersey. Slängde av våra grejer på Vanderbilt YMCA, ett vandrarhem centralt beläget på Manhattan (300kr per person och natt... ok för läget), för att sedan med en gång påbörja vår sightseeing. Nu när det börjat skymma är det lättast att känna igen de lite mer spektakulära skraporna, typ Chrysler Building och Empire State Building, som jag förövrigt tror att många blandar ihop. Först när man är en bit utanför Manhattan som man förstår vilken fet byggnad Empire är.

Vi satte av mot dessa, för att senare vara på väg bort ifrån smeten, ner mot vattnet, Hudson River. Sjukt mysig "strandpromenad", med utsikt över bl.a. Brooklyn Bridge och Manhattan Bridge. Mycket promenerande blev det som sagt, även de kommande två dagarna. Central Park är verkligen en fristad mitt i allt kaos. Spenderade 3-4 timmar på små stigar, joggingspår och en och annan parkbänk. Folk släpper sina hundar lösa i stora delar av parken, vilket är ok fram till klockan 9:00, så överallt vi gick såg vi massa vovvar, som var trogna sin husse eller matte. Inga bråk, knappt nåt skällande. Bara massa kul. Imponerande.

Efter två dagar av Yellow Cabs, New York Pizza, Central Park, skyskrapor, galen kommers, och allt det där som hör New York till, var det dags att sticka vidare. Vi hade stämt träff med en kompis kompis, som bor i New York, för att hämta en GPS (samma som användes på roadtripen genom staterna 2008). Klockrent! Den funkade bra, efter vi insåg att vi var tvungna att pilla in en liten säkring i adaptern. Sparade 400-500 spänn. Sweet.

Från New Ark - Salt Lake City. En flygning på 4-5 timmar, med förseningar och lite sånt. Både jag och Madde var illamående när vi kom fram. Dålig mat, vätskebrist, skumpigt plan? Kanske lite av allt. Men vi hoppade på en buss som tog oss downtown, där vi hittade ett Motel 6. Funkade helt ok. Tack till Tom och damen på bussen som hjälpte oss med vägbeskrivning! De flesta jänkare vi har träffat på har varit riktigt hjälpsamma och trevliga. Många är spontana och börjar snacka med en. Just the way I like it. Holländare och tyskar har folk tagit oss för. Tyska kan jag förstå,  men holländska? Efter att ha mellanlandat i Amsterdam tycker jag inte att våra språk klingar så lika, men, men!

Salt Lake City är vackert. Ojoj. Att gå omkring här på morgonen och se solen leta sig fram över alla höga bergstoppar är riktigt coolt och för mig exotiskt, som typ varit i svenska fjällen (de södra) ett fåtal gånger. Här myste vi omkring i The Sims-områden, såg Mormontemplet i fjärran, och beundrade allt det gröna (grönt är inte vanligaste färgen i New York) samtidigt som vi svettades rejält redan 9-10 på morgonen. Efter att ha kollat på vädernyheterna, så verkar det vara ovanligt varmt i USA för årstiden. Visste sen tidigare att augusti är en av de varmaste månaderna, men det här är galet. Fast gött. Mycket vatten som gäller. Jag slarvar nog som vanligt med det, dock.

Efter att ha hämtat ut vår bil, en Chrysler Malibu, började vi vår färd söderut med en gång. Missade The Salt Flats, den stora saltöknen där höghastighetsprov görs med bilar, motorcyklar m.m. Tar det förmodligen på tillbakavägen, efter vi dimper ner ifrån Yellowstone tillbaka mot Salt Lake för avlämning av bilen innan det bär av tillbaka mot New York. Bil i det här landet är frihet. Kör vart du vill, i princip. Besök nationalparker, städer, småsamhällen, vad du vill. Motell finns överallt, till helt ok priser. Vägnätet är väl utbyggt med större vägar genom staterna (vägarna som börjar med I = Interstatevägar), och även något mindre highways, ungefär som våra landsvägar hemma i Sverige. Och även mindre scenic routes, som man borde passa på att åka på, för att se annat än vischan mil efter mil.

New York stuff - klicka för att göra de små bilderna större










Salt Lake City, going south









Vaknar upp på vischan