Vaknar upp på vischan

Då har vi precis satt i oss en motellfrukost på ett Super 8 i Beaver County, södra Utah; en sådan brukar på de enklare motell vi bor på, bestå av kaffe eller juice, färgglada flingor, rostat bröd och munkar. Tre dagars energibehov (socker...) tillgodosett under en och samma måltid. Kanon. Haha.

Vi påbörjade vår resa för några dagar sedan, en bra bit härifrån, i New York. I denna både sjuka och fascinerande stad, promenerade vi tills fötterna bokstavligt talat blödde. Kom fram på kvällen, vid sjutiden, efter att ha tagit en taxi från flygplatsen New Ark, New Jersey. Slängde av våra grejer på Vanderbilt YMCA, ett vandrarhem centralt beläget på Manhattan (300kr per person och natt... ok för läget), för att sedan med en gång påbörja vår sightseeing. Nu när det börjat skymma är det lättast att känna igen de lite mer spektakulära skraporna, typ Chrysler Building och Empire State Building, som jag förövrigt tror att många blandar ihop. Först när man är en bit utanför Manhattan som man förstår vilken fet byggnad Empire är.

Vi satte av mot dessa, för att senare vara på väg bort ifrån smeten, ner mot vattnet, Hudson River. Sjukt mysig "strandpromenad", med utsikt över bl.a. Brooklyn Bridge och Manhattan Bridge. Mycket promenerande blev det som sagt, även de kommande två dagarna. Central Park är verkligen en fristad mitt i allt kaos. Spenderade 3-4 timmar på små stigar, joggingspår och en och annan parkbänk. Folk släpper sina hundar lösa i stora delar av parken, vilket är ok fram till klockan 9:00, så överallt vi gick såg vi massa vovvar, som var trogna sin husse eller matte. Inga bråk, knappt nåt skällande. Bara massa kul. Imponerande.

Efter två dagar av Yellow Cabs, New York Pizza, Central Park, skyskrapor, galen kommers, och allt det där som hör New York till, var det dags att sticka vidare. Vi hade stämt träff med en kompis kompis, som bor i New York, för att hämta en GPS (samma som användes på roadtripen genom staterna 2008). Klockrent! Den funkade bra, efter vi insåg att vi var tvungna att pilla in en liten säkring i adaptern. Sparade 400-500 spänn. Sweet.

Från New Ark - Salt Lake City. En flygning på 4-5 timmar, med förseningar och lite sånt. Både jag och Madde var illamående när vi kom fram. Dålig mat, vätskebrist, skumpigt plan? Kanske lite av allt. Men vi hoppade på en buss som tog oss downtown, där vi hittade ett Motel 6. Funkade helt ok. Tack till Tom och damen på bussen som hjälpte oss med vägbeskrivning! De flesta jänkare vi har träffat på har varit riktigt hjälpsamma och trevliga. Många är spontana och börjar snacka med en. Just the way I like it. Holländare och tyskar har folk tagit oss för. Tyska kan jag förstå,  men holländska? Efter att ha mellanlandat i Amsterdam tycker jag inte att våra språk klingar så lika, men, men!

Salt Lake City är vackert. Ojoj. Att gå omkring här på morgonen och se solen leta sig fram över alla höga bergstoppar är riktigt coolt och för mig exotiskt, som typ varit i svenska fjällen (de södra) ett fåtal gånger. Här myste vi omkring i The Sims-områden, såg Mormontemplet i fjärran, och beundrade allt det gröna (grönt är inte vanligaste färgen i New York) samtidigt som vi svettades rejält redan 9-10 på morgonen. Efter att ha kollat på vädernyheterna, så verkar det vara ovanligt varmt i USA för årstiden. Visste sen tidigare att augusti är en av de varmaste månaderna, men det här är galet. Fast gött. Mycket vatten som gäller. Jag slarvar nog som vanligt med det, dock.

Efter att ha hämtat ut vår bil, en Chrysler Malibu, började vi vår färd söderut med en gång. Missade The Salt Flats, den stora saltöknen där höghastighetsprov görs med bilar, motorcyklar m.m. Tar det förmodligen på tillbakavägen, efter vi dimper ner ifrån Yellowstone tillbaka mot Salt Lake för avlämning av bilen innan det bär av tillbaka mot New York. Bil i det här landet är frihet. Kör vart du vill, i princip. Besök nationalparker, städer, småsamhällen, vad du vill. Motell finns överallt, till helt ok priser. Vägnätet är väl utbyggt med större vägar genom staterna (vägarna som börjar med I = Interstatevägar), och även något mindre highways, ungefär som våra landsvägar hemma i Sverige. Och även mindre scenic routes, som man borde passa på att åka på, för att se annat än vischan mil efter mil.

New York stuff - klicka för att göra de små bilderna större










Salt Lake City, going south









Kommentarer:

1 David Collvin:

skriven

Kan tänka mig att det var väldigt läckert i Utah.



Minns de fina bergen som låg runt staden. Hoppas på mycket bilder i denna blogg:)



/David

2 Marianne Collvin:

skriven

Hejsan Andreas och Madde!

Vad bra ni är på att skriva båda två. Ni har oxå lagt ut mycket fina foton. Det är verkligen spännande att följa er resa via bloggen. Kram Marianne " Mamma "

3 Jessica:

skriven

Hej!! vad fina bilder, varmt har ni de med förstår jag =) Jag är inte alls avis ;)

4 Madde! :):

skriven

Haha, det är bara kul att ni kollar och följer vår resa genom bloggen! :) Har inte haft internet på ett tag så snart kommer det nya inlägg! :)

Och Jessica, idag hade vi 51,1 grader i Death Valley, så ja, det är sjukt varmt på sina håll! :)

Kommentera här: